KURUMSAL
Fındık Tarım Satış Kooperatifleri BirliÄŸi (FÄ°SKOBÄ°RLÄ°K) Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Lütfi Bayraktar, TMO’nun fındık satış kararını eleÅŸtirdi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, TMO’nun fındık piyasasına girmesinin, fındık almasının olumlu olduÄŸunu, ancak satış kararının sanayiciden baÅŸkasına yarar saÄŸlamayacağını söyledi.
“Biz toplum olarak ÅŸunu kaçırıyoruz, bizim beklentimiz ne TMO piyasaya girsin, piyasayı regüle etsin, piyasa fiyatını yukarı çeksin, yani müdahale alımı yapsın. Müdahale alımı yapan bir kurum o yıl neden müdahale alımı yapar, piyasada fındık fazla demektir.” diyen Bayraktar, ÅŸöyle konuÅŸtu:
“Dolayısıyla piyasada fındığın fazla olduÄŸu dönemde müdahale alımı yapan bir kurum aldığı fazla fındığı o yıl içerisinde eÄŸer tekrar sanayiciye verecekse bunun adı müdahale alımı deÄŸil, alım olur. Sanayicinin ihtiyacı olduÄŸu fındığı bir kısım maliyetlerine katlanarak bir müddet devlet, TMO stoklamış olur. Dolayısıyla bu doÄŸru bir yöntem deÄŸil.”
Bayraktar,”TMO’nun piyasaya girmesi, piyasadan fındık alması bunlar hep olumlu ÅŸeyler. Kaldı ki, bu dönem eÄŸer alıma girmiÅŸse ve eldeki fındığı satmadı da doÄŸru TMO’nun. Fiyata takılmak istemiyorum ben. Ama müdahale alımı anlamında piyasaya girdiÄŸini iddia ediyorsa bu sene içerisinde aldığı fındığı neden versin. Bu yıl rekolte çok muydu, çoktu. Bu kurum neden girdi piyasaya sanayici dedi ki kardeÅŸim 50 bin ton fazla fındık var, dolayısıyla siz aldığınız fındığı makul fiyattan alın, ben 50 bin ton fazlalık fındığı çekeceÄŸim. Ne aldı 140 bin ton aldı. 90 bin ton sanayicinin ihtiyacı olduÄŸu fındığı almadı. Neden almadı. Sanayici ÅŸu mesajı aldığı için almadı. Nasıl olsa Mart ve Nidan da biz o fındığı alırız dedi. Bu sebeple de piyasadaki fındık fiyatı yukarı çekilmedi.” dedi.
Sanayici TMO’ya fındığını veremeyen üreticiden ürünlerini 8,5-9 liraya aldığına iÅŸaret ederek, ÅŸunları ifade etti:
“Nasılsa ihtiyaçla ilgili sıkıntısı yok. TMO’dan da fındığı alacak mart-nisanda. Sonuçta bu piyasayı regüle etme anlamında, üreticiye ciddi katkı sunma anlamında bir sonuç doÄŸurmadı. Ben bu anlamda bu meselenin müdahale alımı gibi algılanmasından rahatsızım. TMO alım yaptı, ÅŸimdi de fındığı satıyor. Bu piyasayı regüle etme amacı taşıyan alım ÅŸekli deÄŸil. Sanki Türkiye’de müdahale alımları sonuç doÄŸurmuyor, dolayısıyla müdahale alımlarına ihtiyaç yok gibi deÄŸerlendiriliyor. Türkiyede bugüne kadar yapılam müdahale alımlarının tamamı alımdı. Alım da piyasada sonuç doÄŸurmaz. Sadece size sanayinin stokçuluÄŸunu yaptırır. Ama müdahale alımı olsa bir sonuç doÄŸurur. Müdahale alımından kaçmanın yolunu arıyor sanayici. Bu konuda kampanya yapıyor. Hükumet sonuç doÄŸurmuyor diye bundan vazgeçiyor. Bu memlekette fındık ürününe müdahale alımı ÅŸarttır. Ama müdahale alımlarının ÅŸartlarına da uymak gerekiyor sonuç alınması için. TMO’nun bu sene yaptığı alımdır sadece.”
“Siz eÄŸer sanayiciye ÅŸu mesajı verseydiniz zamanında, bu seneki rekolte piyasaya yetiyor mu? Yetiyor. Ne kadar fazlalık var 50 bin ton. Ben 50 bin tonu alacağım. Ama bana 52 bin ton fındık gelirse size vermem deseydi, emin olun TMO’ya 140 bin ton fındık gelmezdi.” diye konuÅŸan Bayraktar,”Ä°htiyacı olduÄŸu takdirde sanayici fiyatı yükseltir. TMO burada 10,50 liraya fındığı aldı. Sanayici girer burada 10 liraya o fındığı alırdı. O zaman TMO’ya fındık gelir miydi, gelmezdi. Temel mesele budur. ‘140 bin ton fındığı aldı, zarar mı olsun’ demek sadece topu taca atmaktır. Buradan baÅŸka yöntemlerle çıkmak meselesidir. TMO’ya 140 bin ton fındık gelecek posizyonu oluÅŸturmak doÄŸru deÄŸildir. Neden bu seneki fazlalık 50 bin tondu. Sanayici kendi deposuna koyacağı fındığı TMO’ya bu zamana kadar taşıttı. 140 bin ton fındığı TMO’ya veren üreticiler, evet 10,50 liradan verdi fındığını. Ne kadar rekolte var diyoruz 650 bin ton. 500 bin ton fındık ne oldu? 500 bin ton fındık 8,5 liradan sanayiciye gitti.” ÅŸeklinde sözlerini tamamladı.