KURUMSAL
AVRUPA’DA TÜRK FINDIÄžINA KARÅžI Ä°NSAN EMEĞİ SÖMÜRÜSÜ YAPILDIÄžI VE AFLATOKSÄ°NLÄ° OLDUÄžU YÖNÜNDEKÄ° Ä°DDÄ°ALARA SERT TEPKÄ° GÖSTEREN FINDIK TARIM SATIÅž KOOPERATÄ°FLERÄ° BÄ°RLİĞİ (FÄ°SKOBÄ°RLÄ°K) YÖNETÄ°M KURULU BAÅžKANI LÜTFÄ° BAYRAKTAR, BU TÜR KARALAMA PROPAGANDALARININ SIK SIK YAPILDIÄžINI SÖYLEDÄ°.
Her sezonda Batılı alıcı ülkeler tarafından Türk fındığının satın alınmasıyla ilgili masa başında pazarlık gücünü artırabilmek için böyle iddiaların gündeme geldiÄŸini hatırlatan FÄ°SKOBÄ°RLÄ°K Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Lütfi Bayraktar, Türkiye’nin organik tarım ve insan hakları konusunda Avrupa’ya örnek olacak çalışmalar yaptığını söyledi.
Bayraktar yaptığı açıklamada, “Türkiye, son yıllarda fındık üretimi yapılırken, iyi tarım, organik tarım uygulamaları konusunda çok özenli davranıyor. Mevsimlik iÅŸçi olarak gelen ailelerin çocukları ise özel eÄŸitime tabi tutuluyor. Onlar için sosyal alanlar oluÅŸturuluyor. Bu nedenle eski iddiaların ısıtılıp tekrar gündeme getirilmesi çok doÄŸru bir ÅŸey deÄŸil. Ancak ÅŸunu çok iyi biliyoruz ki Avrupalı fındık alıcıları masa başında pazarlıkta ellerini kuvvetlendirmek için bu tür iddiaları ortaya atarak kara propaganda yapıyorlar. Bir örnek vermek gerekirse 2004 yılında ‘aflatoksin var’ diye 2004 yılı ürünümüzü almak istemeyen Avrupalılar, 2004 yılı sonunda zirai don yaÅŸanınca 2001 yılında depolarımızda bekleyen fındığın tozunu bile aldılar. Ancak Türk fındığına karşı yapılan bu kara propaganda karşısında siyasetçilerimiz, Sivil Toplum KuruluÅŸlarımız, fındığımızı anlatma konusunda zayıf kalıyoruz, haklı meselemizi anlatamıyoruz. Bir de yabancı alıcılara bu tür iddialarla pazarı etkileyecek boÅŸluk alanlar bırakıyoruz. Dolayısıyla bunlarda bu açık kapıyı devamlı zorluyorlar. Sonuç olarak bu tür iddialar doÄŸru deÄŸildir” dedi.
“Müdahale alımı yapan kurum piyasaya aynı sezonda fındık sürmemeli”
Serbest piyasada fındık fiyatının düÅŸmesinde etkili olan nedenleri de sıralayan FÄ°SKOBÄ°RLÄ°K Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Bayraktar, “Avrupalı alıcıların yaptığı kara propagandanın fındık fiyatlarının serbest piyasa da düÅŸmesinin kısmet etkisi vardır ama temel anlamda müdahale alımları yapan kurumun fındığı piyasaya sürüp sürmemesinden kaynaklıdır. Åžöyle ki müdahale alımına kurum müdahale alımı yaptığı sene içerisinde fındığı tekrar piyasaya süreceÄŸini söylüyor. Dolayısıyla pazarda piyasayı oluÅŸturan aktörlerin 3-5 ay sonra fındık bulamama gibi bir derdi olmuyor. Maalesef böyle olunca da ürünün piyasaya daha hızlı indiÄŸi süreçte daha ucuza alma gibi bir çaba içerisine giriyor. EÄŸer piyasadan ucuz fiyata istediÄŸi kadar fındık alamazsa biliyor ki sezonun ikinci yarısında ya da ortasında müdahale kurumundan fındık alma ÅŸansı var. Bu durum serbest piyasada fiyatların düÅŸmesinde ciddi bir etkendir. Müdahale kurumunun sezon içerisinde aldığı ürünü tekrar aynı yolla piyasaya süreceÄŸini söylemesi ciddi bir etken. Bir de suçlamak için deÄŸil, tespit için söylüyorum ki 2009 yılından beri devlet kendi tekelindeki fındığı yurt dışındaki bir firmaya bıraktı. Onlar istediÄŸi gibi fiyat belirliyor. Bakın devlet fiyatı 17 liradan açıkladı, piyasa 15,5 liradan açıldı ama üç günde fındık fiyatı 13,5 liraya düÅŸtü. Bunu arz, taleple, pazara çok fındık inmesiyle açıklamak, izah etmek, irtibatlandırmak çok doÄŸru deÄŸildir” diye konuÅŸtu.