KURUMSAL
Fiskobirlik BaÅŸkanı Lütfi Bayraktar, “Bu kurumun piyasada belirleyici etki olmasını istiyorsanız, dünyada ve burada ciddi bir aktör olmasını istiyorsanız, net söylüyorum kesinlikle hepimize iÅŸ düÅŸüyor” dedi. AK Parti Giresun Milletvekili Sabri Öztürk “ Ülkenin en büyük markalarından biri olan FÄ°SKOBÄ°RLÄ°K’in eski baÅŸarılı günlerine dönmesi dönmesi gerekiyor.” Dedi.
FÄ°SKOBÄ°RLÄ°K’in olaÄŸan mali genel kurulu yapıldı. FÄ°SKOBÄ°RLÄ°K Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Lütfi Bayraktar, Entegre Fındık Ä°ÅŸleme Tesisleri (EFÄ°T) AÅž salonunda gerçekleÅŸen genel kurulda yaptığı konuÅŸmada, birliÄŸin zorlu süreçlerden geçtiÄŸini, çabaladığını, toparladığını ve ÅŸu anda iyi iÅŸler yaptığını söyledi. GeçmiÅŸte, “Üreticilere borcu halledelim herhalde rahatlarız.” denmesine raÄŸmen sıkıntıların devam ettiÄŸini dile getiren Bayraktar, büyüme çalışmalarının kendine göre sıkıntıları olduÄŸunu belirtti. Bayraktar, FÄ°SKOBÄ°RLÄ°K’in üreticinin her ÅŸeyi olduÄŸunu vurgulayarak, “En batık zamanında bile sıkıştığınızda baÅŸvurduÄŸunuz yer burası, ama sözlü ama yazılı ama fiili buraya baÅŸvuruyorsunuz. Dolayısıyla bu kuruma topluca sahip çıkmak lazım.” diye konuÅŸtu.
“ESKÄ° BAÅžARILI GÜNLERÄ°NE DÖNMESÄ° GEREKÄ°YOR”
Genel Kurula katılan AK Parti Giresun Milletvekili Sabri Öztürk ise, geçmiÅŸ dönemlerde FÄ°SKOBÄ°RLÄ°K’i yönetme hususunda çok yanlış politikalar izlendiÄŸini, bu süreçte Türkiye’nin çok önemli bir deÄŸeri olan FÄ°SKOBÄ°RLÄ°K markasının ciddi yaralar aldığını belirterek, son dönemlerde FÄ°SKOBÄ°RLÄ°K’in ciddi bir mücadele verdiÄŸini, ürün çeÅŸitliliÄŸini arttırdığını kaydetti. FÄ°SKOBÄ°RLÄ°K’in adeta bitkisel hayattayken Lütfi Bayraktar ve ekibine bırakıldığını söyleyen Öztürk, “Bugün itibariyle FÄ°SKOBÄ°RLÄ°K ciddi bir mücadele veriyor, ürün çeÅŸitliliÄŸini artırıyor, ayakta kalıyorsa bence bu Lütfi BaÅŸkan ve arkadaÅŸlarının baÅŸarısını tebrik etmek lazım.” diye konuÅŸtu.
Kendisine, “Neden fındığı yüksek fiyattan almıyorsunuz” sorusunun yöneltildiÄŸini aktaran Lütfi Bayraktar, ÅŸöyle devam etti: “TMO diyelim ki 10 liraya fındığı alıyor, serbest piyasa 8,50 liraya alıyor, biz de 8,50 ve üzeri 9,00 liraya almaya çalışıyoruz. Bölgesel olarak bazen tutturuyoruz, bazen tutturamıyoruz. ‘Sen üretici birliÄŸi deÄŸil misin, bizi korumayacak mısın, niye biraz daha para vermiyorsun’ deniliyor. Sizlere soruyorum, 8,50 liraya gidip tüccara fındığı veriyorsunuz da kendi kurumunuza niye 8,50 liraya vermiyorsunuz? Niye benden 9 lira istiyorsunuz? Ben o fındığı 50 kuruÅŸ ve üzerinde aldığım zaman aslında hepinizin ‘Lütfi sen ne yapıyorsun, sen bu fındığı iÅŸleyeceksin, satacaksın, piyasayla rekabet edeceksin, sen bu kurumu batırmak mı istiyorsun’ diyerek beni yakamdan tutup silkelemeniz lazım.”
Piyasada oluÅŸan fiyatın ticari fiyat olduÄŸuna iÅŸaret eden Bayraktar, “Bana devletten para gelmiyor ki, bu sene gelsin koyayım, seneye gelsin koyayım… Gelmiyor. Ne yapacağım? Aldığım fındığı iÅŸleyeceÄŸim, piyasaya satacağım.” ifadesinde bulundu.
FÄ°SKOBÄ°RLÄ°K’in el birliÄŸiyle ayaÄŸa kalkacağını, baÅŸka bir ÅŸansın olmadığını vurgulayan Bayraktar, ÅŸunları dile getirdi:
“Bu gemi tek başına yürümez. Biz ticaret yaparız onu söyleyeyim, kendi yağımızda kavruluruz, bir kısım yüklerimiz var ama geçmiÅŸte kalan, bu kurum sıfırlandığı anda kendi kendini götürecek durumda ama bu kurumun piyasada belirleyici etki olmasını istiyorsanız, dünyada ve burada ciddi bir aktör olmasını istiyorsanız, net söylüyorum kesinlikle hepimize iÅŸ düÅŸüyor.”
Bayraktar, dünyada fındık sektöründe FÄ°SKOBÄ°RLÄ°K’in çok ciddi bir ismi olduÄŸunu sözlerine ekledi.
FINDIKTA SADECE SONUÇ ÜZERÄ°NDEN KONUÅžMAK DOÄžRU DEĞİL
Milletvekili Sabri Öztürk de, fiyatla ilgili toplumdaki memnuniyetsizliÄŸin temelinde maliyetlerin yükselmesi olduÄŸunu ifade ederek, “Fındık bahçelerinin yaÅŸlanması, birim alanda verimin düÅŸmesi. Hepsini üst üste koyabiliriz. Özellikle üretici birlikleri, ziraat odaları, tarım il müdürlükleri, hükümet, sivil toplum kuruluÅŸları el ele vererek bir kere bahçelerin gençleÅŸtirilmesi, maliyetlerin düÅŸürülmesi, verimin artırılmasına mutlaka odaklanmamız lazım.” dedi.
Bahçelerimizi gençleÅŸtirmekten tutun da verimliliÄŸi arttırmak için ne yapacağımızı konuÅŸup, harekete geçmeliyiz. Bakınız bir dönüm fındık arazisinden 75-80 kg fındık alınıyor. Fındık üretimi modern tarım kurallarına göre yapıldığında 250-300 kg ürün alan yerler var” diyen Öztürk, bölgenin yapısı gereÄŸi bu rakamın 250-300’lerde olmasa bile 150 kilogram civarında olabileceÄŸini vurguladı.
TÜKETÄ°M HASTALIÄžINA YAKALANMAMAK Ä°ÇÄ°N ÜRETMELÄ°YÄ°Z
Tüm dünyanın üretmeme sadece tüketme hastalığına yakalandığını ve Türkiye’nin de maalesef bundan etkilendiÄŸini ifade eden Öztürk, ÅŸimdilerde fındık eskiden farklı olarak fındık hasadı için bölge ve yurtdışından iÅŸçilerin geldiÄŸini, insanlarımızın eskiden olduÄŸu gibi bahçelerle maalesef bizzat ilgilenmemeye baÅŸladığını, bir çok insanın üretmediÄŸi sadece tükettiÄŸi ve hükümetten yüksek fiyat alarak sadece tüketici olarak hayatını sürdürmek istediÄŸi bir tarım politikasının sürdürülemeyeceÄŸinin altını çizdi.
Öztürk sözlerini ÅŸöyle sonlandırdı, ”Bizim tarım dahil hiçbir alanda üretimden vazgeçmemeliyiz. Bahçelerimize iyi bakmamız lazım. Bu konuda birilerini suçlamak doÄŸru olmaz. Hepimizin toplum olarak bir eksiÄŸi var. O nedenle bakış açımızı da yeniden gözden geçirerek özellikle Ziraat Odalarının, Tarım Müdürlüklerinin üreticimizi çok iyi bilgilendirmesi, yönlendirmesi gerekir. Bu hem zihinsel hem de fiili dönüÅŸümü saÄŸlamamız lazım. Elbette en büyük üretici kuruluÅŸu olarak Fiskobirlik de bu konularda çalışmalarını arttırmalıdır.”