KURUMSAL
FÄ°SKOBÄ°RLÄ°K tarafından Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmalarının ardından üretimi gerçekleÅŸtirilen Åžeker Ä°lavesiz Fındık Ezmesi, iç piyasadaki yoÄŸun talebin ardından, yurtdışında da raÄŸbet görmeye baÅŸladı. Giresun’da bulunan Entegre Fındık Ä°ÅŸleme Tesislerinde üretimi gerçekleÅŸtirilen yeni ürün, Almanya ve Avusturalya’nın ardından Amerika BirleÅŸik Devletleri’ne ihraç edilmeye baÅŸlandı.
FÄ°SKOBÄ°RLÄ°K, fındık ve fındık mamulleri konusunda ürün gamını geniÅŸletme ve ürün çeÅŸitliliÄŸini artırarak, ülkemizin en önemli ihraç kalemlerinden biri olan fındığa deÄŸer katma çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Son olarak EFÄ°T A.Åž AR-GE departmanı tarafından yapılan ürün geliÅŸtirme çalışmaları sonucunda ortaya çıkan Åžeker Ä°lavesiz fındık ezmesi, iç piyasanın ardından yurtdışında da raflardaki yerini almaya hazırlanıyor. Åžu ana kadar Almanya ve Avusturalya’ya ihracatı gerçekleÅŸtirilen ürüne, Amerika BirleÅŸik Devletleri’nden talep geldi. Yapılan görüÅŸmelerin ardından gerçekleÅŸen anlaÅŸmalar sonucunda yeni ürün Åžeker Ä°lavesiz fındık ezmesi önümüzdeki günlerde Amerika BirleÅŸik Devletleri’nde de satışa sunulacak.
FÄ°SKOBÄ°RLÄ°K’ten yapılan açıklamada, Åžeker Ä°lavesiz Fındık Ezmesinin içeriÄŸinde ÅŸeker yerine, isomalt ve inulin bulunduÄŸu dile getirildi. Åžeker pancarından elde edilen tek ÅŸeker ikamesi olan isomalt, Åžeker Ä°lavesiz fındık ezmesi bileÅŸiminde dolgu ve tatlandırıcı amaçlı ÅŸeker yerine kullanılıyor. Åžekerin yarısı kadar enerji deÄŸerine sahip olan isomaltın, kilo kontrolüne yardımcı olduÄŸu ve çok düÅŸük glisemik indekse sahip olması nedeniyle diyabetliler içinde uygun olduÄŸu belirtildi. Hindiba bitkisinin özünden elde edilen ve yüzde 100 doÄŸal olan inulinin ise yüksek lif ve prebiyotik kaynağı olduÄŸu bu nedenle kan ÅŸekerini dengelediÄŸi ve bağışıklık sistemini güçlendirdiÄŸi dile getirildi.
"Ar-Ge ve Ür-Ge’ye önem veriyoruz"
Konuyla ilgili bir açıklama yapan FÄ°SKOBÄ°RLÄ°K Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Lütfi Bayraktar, yeni ürünleri olan Åžeker Ä°lavesiz Fındık Ezmesinin yoÄŸun çalışmalar sonucu ortaya çıktığını ve ürüne inandıklarını dile getirdi. Bayraktar, ‘’Son beÅŸ yıl içerisinde AR-GE ve ÜR-GE çalışmalarına ağırlık veriyoruz. Bu çalışmaların karşılığını almaya baÅŸladık. Åžeker Ä°lavesiz Fındık Ezmesi bunun meyvelerinden sadece birisi. Birkaç aydır iç piyasada satışta olan ürünümüze yavaÅŸ yavaÅŸ yurtdışında da talepler oluÅŸmaya baÅŸladı. Biz bu ürüne çok güveniyoruz. Ä°nanıyorum ki 2021 yılında, diÄŸer ürünlerimiz gibi bu yeni ürünümüzde tüketicilerin vazgeçilmezlerinden biri olacak’’ diye konuÅŸtu.
FÄ°SKOBÄ°RLÄ°K Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Lütfi Bayraktar açıklamasında, Karadeniz Fındık ve Mamulleri Ä°hracatçıları BirliÄŸi tarafından geçen hafta açıklanan ihracat rakamları neticesinde, Eylül ve Ekim aylarına bakıldığında son 30 yılın en düÅŸük fındık ihracatının gerçekleÅŸtirildiÄŸi, fındığın nihai mamul haline getirilerek satışının önü açılmadığı sürece bu tür piyasa spekülasyonların önüne geçilmesinin mümkün olmadığını dile getirdi. BaÅŸkan Bayraktar ‘’ Fındık ülkemizin en önemli ihracat ürünlerinin başında geliyor. Ancak biz bunu maalesef iyi deÄŸerlendiremiyoruz. GeçtiÄŸimiz yılın rakamlarını incelediÄŸimizde ihraç edilen fındığın çoÄŸu hammadde ya da yarı mamul halinde satışı gerçekleÅŸtirilen fındık ve fındık ürünleri. Kağıt üzerinde saÄŸladığı döviz girdisi ilk bakışta çok yüksek gibi algılanabilir ancak biz bu fındığı iÅŸleyerek, katma deÄŸer katarak ve nihai mamul haline getirerek satarsak bu rakamlar 6-7 kat daha artabilir. Bu tür piyasa spekülasyonlarının da önüne geçilir. Ben bunu her platformda dile getiriyorum ve yine tekrarlıyorum. Nihai mamul ihracatı fındığın tek kurtuluÅŸ yoludur. Bu potansiyeli iyi deÄŸerlendirmek gerek’’ açıklamasında bulundu.